Butik mieści się w dzielnicy Pinheiros w charakterystycznej kamienicy, z wyjściem na przepiękny ogród i ciekawym widokiem z otwartego dachu. Zakupy w tym miejscu to czysta przyjemność!

Brazylijskie studio Vão Arquitetura zaprojektowało nowy butik w São Paulo, zlokalizowany wokół bujnego ogrodu. Acolá, bo tak nazywa się ów sklep, znajduje się w dzielnicy Pinheiros w charakterystycznej kamienicy, z wyjściem na przepiękny ogród i ciekawym widokiem z otwartego dachu. Właśnie dzięki otworowi w dachu, kamienica zyskała przestrzeń i dostęp do światła, pomimo tego, że wcześniej było to miejsce raczej wilgotne i ciemne. „Chęć wprowadzenia światła do sklepu stanowiła o pierwszych decyzjach projektowych polegających na zastąpieniu części konstrukcji szklanym sufitem i wizualnym zintegrowaniu poziomów poprzez częściowe rozbiórki górnej płyty” – mówi jeden z architektów. „Oprócz oświetlenia całego sklepu, pokrywa zapewnia wymianę naturalnej wentylacji, która dodana do ogrodu wewnętrznego przynosi ogromny komfort cieplny przestrzeni”.

Odwiedzający wchodząc do sklepu, mogą podziwiać otwartą przestrzenią handlową z wypolerowanymi betonowymi podłogami i drewnianymi dodatkami. W środku znajdują się półki do przechowywania książek i akcesoriów, a także przestrzeń do przebierania. Schody prowadzące do wąskiej, tylnej części sklepu, prowadzą klientów na piętro do poziomu antresoli, za pośrednictwem ogrodu. Piętro mieści łazienkę i pomieszczenie biurowe dla personelu. Ogromne okna na elewacji sklepu wpuszczają do pomieszczeń dużo naturalnego światła.

W całym sklepie zespół Vão Arquitetura zdecydował się użyć prostej palety materiałów złożonej z drewna i metali – odzwierciedlającej podejście Acolá do projektowania odzieży. „Decyzja o używaniu ich w stanie naturalnym związana jest z odzieżą wyprodukowaną przez Acolá, która jest w znacznej mierze naturalną tkaniną z wykorzystaniem technik farbowania i tłoczenia” – wspomina jeden z twórców.

Podziel się: